Kanel, (Cinnamomum verum), også kaldet Ceylon kanel, kommer af den busket stedsegrønne træ fra laurbærfamilien (Lauraceae), hvor krydderiet er udvundet af barken. Ceylon Kanel, som også er kendt som ægte kanel er hjemmehørende i Sri Lanka (tidligere Ceylon). Krydderiet, der består af den tørrede indre bark, er brun i farven og har en delikat duftende aroma og en varm sød smag. Kanel bruges som krydderi i en række forskellige madretter, alt fra konfekt til karry og drikkevarer, og er særlig populær inden for bagværk her i Danmark.

 

Der findes også andre varianter af kanel, herunder kinesisk Kassia (Cinnamomum cassia), vietnamesisk eller saigon kanel (C. loureiroi), Indonesisk kanel (C. burmannii) og Malabar kanel (C. citriodorum).

Kanelpulver med kanelstænger

Kanels forhistoriske rejse

Kanel har været anvendt af mennesker i tusinder af år – så tidligt som 2000 f.Kr. brugte egypterne Ceylon kanel såvel som det relaterede krydderi Kassia kanel som et parfumerende middel under balsamering. Det er endda blevet nævnt i Det Gamle Testamente som en ingrediens i salvingsolie. Adskillige beviser tyder på, at det blev brugt i hele den antikke verden, og at arabiske handlende bragte det til Europa, hvor det viste sig at være lige så populært.

 

Araberne transporterede kanel via besværlige landruter, hvilket resulterede i en begrænset og dyr forsyning, der gjorde brugen af kanel til et luksus ejendele for den velhavende klasse i Europa i middelalderen. Da middelklassen begyndte at blive mere velhavende, ønskede de også at købe de luksusvarer, der engang kun var tilgængelige for adelige klasser. Kanel var især ønskeligt, da den kunne bruges som konserveringsmiddel til kød om vinteren. På trods af sin udbredte anvendelse, var oprindelsen af kanel den bedst bevarede hemmelighed hos de arabiske købmænd indtil det tidlige 16. århundrede.

Kysten af Indien

Kampen om monopolet

Omkring 1518 opdagede portugisiske handlende kanel ved Ceylon, det nuværende Sri Lanka, og erobrede landets ø-kongerige Kotto og slavebandt øens befolkning og fik kontrol over kanelhandlen i omkring et århundrede, indtil Ceylon-kongeriget Kandy allierede sig med hollænderne i 1638, for at vælte de portugisiske besættere.

Hollænderne besejrede portugiserne, men holdt kongeriget i deres gæld for deres militærtjenester, så endnu en gang blev Ceylon besat af europæiske handlende og overleverede kanelmonopolet til hollænderne i de næste 150 år.

Ceylon blev derefter overtaget af briterne i 1784 efter deres sejr i den fjerde anglo-hollandske krig, men ved 1800 var kanel ikke længere en dyr og sjælden vare, da den var begyndt at blive dyrket i andre dele af verden, og andre delikatesser som chokolade og Kassia, der har en smag, der ligner kanel, begyndte at konkurrere med den i popularitet.

Ceylon og Kassia kanel

I dag sælges to typer af kommerciel kanel: Ceylon og Kassia kanel. Kassia kanel produceres primært i Indonesien og har den stærkere lugt og smag af de to varianter. Denne billigere variant er, hvad vi normalt køber i købmandsforretninger, for at drysse på vores æbletærter eller fransk toast.

Den dyrere Ceylon-kanel, hvoraf det meste stadig produceres på Sri Lanka, har en mildere, sødere smag, der er populær til både bagning og smag af varme drikke som kaffe eller varm chokolade. Earthganic kanel er udelukkende fra Ceylon kanel og kommer direkte fra Srilankanske landmænd, hvilket gør at vores kanel er langt friskere end hvad der findes på markedet.

Kanelstænger fra Sri lanka, økologisk
Earthganic

Author Earthganic

More posts by Earthganic

Leave a Reply