Hvad er safran?

Safran er et krydderi som er udvundet af safran planten Crocus sativus. Blomsten af denne plante har tre rød-orange stigmaer som bliver høstet og tørret for at lave safrankrydderiet. Safran planten består af et ”pære”, der bliver kaldt for løg pga. af dets løglignende udseende. Løgen er omkring 3 cm i diameter og kan veje cirka 8 g. Safran har tynde blade som kan vokse op til 10 cm og med en bredde på 2-3 mm. Safranblomsten er lyse lilla i farve og nogen gange med røde og hvide stripper.

Safrans anvendelse

De tre stigmaer af safran planten udgør det største økonomiske værdi af planten. Safranstigmaet er rig på aroma og farve og bliver ofte anvendt som tørret hele stigmaer eller som pulver. 

Safran har en bred vifte af anvendelses muligheder og benyttes i mange forskellige industrier. 

Safran kan bruges som

  • Krydderi eller farvestof i mad
  • Ingrediens i lægemidler, kosmetik og parfumer
  • Farvestof i tekstilindustrien

 Safran har også været kendt siden tidernes morgen som en medicinsk plante for sine mange helbredsfremmende ingredienser. Safran er derfor meget eftertragtede som naturmedicin. Mange undersøgelser har påvist at safran har en positiv påvirkning mod bl.a. depression, hjertekarsygdomme, hoste og behandling for bronkitis, manglende sexlyst, menstruationssmerter etc.

safran
Admin

Author Admin

More posts by Admin